петък, 4 май 2012 г.

АНОТАЦИЯ


Основен мотив за изработването и основаването на новата бакалавърската програма Социология (Социология на правото, икономиката и иновациите) е възникналата остра необходимост от развитие на обучението по Социология, в посока неговото «прагматизиране» и търсене на «мостове» между образованието и пазара на труда.   

Досегашния опит показва, че студентите по социология (и то не само в Пловдивски университет «П. Хилендарски») получават едно висококачествено широкопрофилно хуманитарно образование, което обаче изпитва остър дефицит от конкретни умения и компетенции, полезни за професионалната им реализация, извън академията. В резултат на което сравнително малка част от завършилите студенти по социология се реализираха професионално като социолози.
В същото време цели сектори от икономиката и обществения живот имат крещяща необходимост от социологически грамотни специалисти и експерти.
Ето защо, изпълнени с чувство за отговорност за професионалната, а и лична, съдба на нашите студенти, екипът на катедра „Приложна и институционална социология" предлага на Вашето внимание програмата Социология (Социология на правото, икономиката и иновациите).

Програмата Социология (Социология на правото, икономиката и иновациите) е първата у нас, която предлага специализирана, но интердисциплинарна подготовка по социология, чийто фокус, върху разбирането на съвременното общество и участието в него, се допълва органично от базисни знания по право, икономика и научна и социална политика. (За повече подробности виж учебния план). С предлаганата програма ние целим да отговорим на назрялата потребност от специалисти с икономическа и правна грамотност, но не непременно юристи и не задължително икономисти, а именно социолози, чиито знания и умения да изследват, разбират, управляват съвременните обществено-политически и икономически процеси са крайно необходими днес.